Hej!

Inför en sändning kan det vara bra att tänka på följande saker!

Vara redo med dator/laptop med en webbkamera (mobila enheter så som telefon/surfplatta rekommenderas inte).

Vi rekommenderar om du kan och har möjlighet att installera den app som krävs för sändningen, istället för att ansluta dig via webbläsaren. Detta för att kvalitén för video och ljud blir betydligt bättre och alla funktioner finns tillgängliga.

Ett modernt headset/hörlurar med tillhörande mikrofon som fungerar till datorn rekommenderas för att göra att din röst blir så bra som möjligt. Undvik att ringa upp med telefonen.

Se till att ha headset/hörlurar pluggade in i datorn för att undvika s.k rundgång. Har du ljudet i högtalarna så kommer det ljudet gå direkt in i din mikrofon och andra kommer höra sig själva när de pratar.

En sån bra och stabil internetuppkoppling är grunden för en bra sändning. Om möjlighet så undvik att vara uppkopplad med trådlöst internet (WI-FI) och använd internetkabeln direkt in i datorn, detta för att minimera störningar och problem som kan ske under sändningen. Vid testtillfället ska du sitta på samma plats och med samma uppkoppling som används under sändning/inspelning. 

Hastigheten på internet kan testas på bredbandskollen.se och vid eventuella frågor kan ansvarig hos Diggin kontaktas (tommie@diggin.se). Diggin kan även hjälpa till att kommunicera med IT-ansvarig hos dig som deltagare för att se över eventuella problem.

Vi rekommenderar en ljus och tyst miljö för bra bild och ljud. Ljuset ska falla på dig framifrån och inte bakifrån. Bättre allmän ljus i rummet ger bättre förutsättningar för kameran. Den bästa ljuskällan brukar vara ett fönster. Det kan dock vara problematiskt med fönsterljus om ljuset ändras mycket ute (växlande moln och sol)

Placera datorns kamera i ögonhöjd för att undvika ”grodperspektiv”. Ett tipps är att ställa tin laptop på en trave stora böcker för att få upp den från bordet.

Vissa företag har brandväggar/system installerade som kan blocka anslutningen till videotjänsten. Har du VPN kopplat till datorn så rekommenderar vi starkt att denna stängs av under teamssessioner.